Traditioner i Stjernedalen

Vi holder mange fester som en lysende perlerække gennem året 

Hellig Tre Konger fest

Lige efter Nytår fejrer vi Hellig Tre Konger. Sådan her beskrev vi i år festen for forældrene:

Vi har haft en meget dejlig fest i dag. Håber I alle fik hellig tre kongerlyset med hjem. Når I tænder det, og de tre flammer bliver til en flamme, er julen slut :-)
Vi fortalte i dag, at man i gamle dage satte en knaldperle lige på det sted, hvor de tre bliver til en flamme.

Alle 18 børn var med i dag og det var rigtig dejligt. Vi samledes i Eventyrhuset fra morgenstunden og efter formiddagsmad, spiste vi Hellig Tre Konger kage, hvori der gemte sig tre mandler. De heldige som fandt dem blev konger i dag i spillet, og blev båret i kongestol. Der var også en lille porcelænskrybbe, og den heldige finder blev Jomfru Maria. Og en lille stav, og den som fandt den blev Josef. Den som fandt en lille stjerne,i kagen måtte i dag være engel og bære det tændte Hellig Tre Kongerlys.
Så var selvfølgelig også oksen og æselet med og englen med den store stjerne og et stort englekor, som i dag akkompagnerede sangene med klangspil. Det var så fint, at vi ønsker I kunne have været fluer på væggen.
Om morgenen havde .vi bagt kongebrød, som vi spiste til frokost med mandariner, nødder og rosiner, mens vi så på lyset og så julen brænde ud. 
Til sidst kiggede vi om kagekasserne var tomme, og der var lige præcis 2 pebernødder tilbage til hver og en brunkage. Det var en dejlig afslutning på julen.

Fastelavn. 

Vi samler forårsgrene og binder ris som vi pynter. Vi holder fest på slottet,  i skoven, i Kardemommeby eller laver cirkus, eller hvad vi nu finder på og klæder os ud derefter. Der fortælles et eventyr hvori alle voksne og børn indgår. Om eftermiddagen kommer alle forældre og søskende og tidligere børnehavebørn til tøndeslagning. Også de voksne har deres tønde og er udklædte. Til sidst bider vi til bolle, spiser fastelavnsbollder, drikker varm kakao, synger og spiller skrammelorkester. Det er en fejring af det spirende forår.

Påskefesten

Lige før påske sår børnene påskegræs og filter kyllinger, harer og lam, og de tager de fine påskehaver med hjem før ferien. Inden påske lægger vi reder ud til Påskeharen og børnene har mad med til haren: salat, kål,gulerødder osv. 

Når vi kommer tilbage efter påske går vi ud og leder efter påskeæg, og hvis vi er heldige og det er vi som regel, så finder vi mange smukke æg. Vi triller æg på broen i Folkeparken, inden vi går hjem og spiser dejlig påskefrokost. 

Majfesten

Vi åbner børnehaven for slægt og venner. Vi danser om Majstangen, og alle hygger sig med at fiske i fiskedam, gå på indkøb i Stjerneboden, poppr popcorn på bålet, spise vafler og majfest-kager i caféen osv.

Pinsefesten

Fredag før pinse tager vi på skovtur ved Lyngby Sø. Vi er klædt i hvidt og har vores fine pinsefugle med, som vi har lavet i ugerne inden pinse og som vi flyver med  og synger om. Med på turen har vi frugtsalat og flødeskum og pinsefuglebrød. Vi leger også en masse sjove lege i det grønne.

Koloni

De store børn som snart skal i skole spiser aftensmad og sover i Eventyrhuset, og næste morgen tager vi på kanotur og møder far og mor et sted i naturen, hvor de har sørget for morgenmad.

Sommerfesten

Skolebørnene har forberedt et eventyr, enten med marionetdukker de har lavet selv, eller de spiller selv. Men først bliver alle børn kronet med blomsterkranse, og vi synger sommersanglege. Der er også dejlig frokost, som alle forældre har bidraget til og til sidst bliver skolebørnene båret i kongestol af deres forældre rundt i haven og de får en særlig afskedsgave. Til allersidst samles vi om bålet og synger midsommersange.

Høstfesten

Først i august tager alle familier til Kragebjerggård og høster med Bondemand Henrik. Når vi så har tærsker negene og kværnet kornet til mel, så bager vi et stort høstbrød og kærner smør til. Vi laver også en masse sjove dyr og væsener af frugter og grøntsager. Så holder vi høstfest og smager på alle de gaver vi har fået fra Naturen. Vi danser og fortæller Høsteventyr hvor alle de sjove grøntsagsvæsener indgår og spiller en rolle. Og forældrene er med til eventyret og spiser æblekage med os til sidst.

Skt. Michaels festen

29. sept. er det Skt. Michaels dag. Vi hører om Ridder Georg som besejrede dragen med hjælp fra Skt. Michael. Vi er selv på dragejagt med de sværd vi har snittet af grene fra skoven.og vi  bliver slået til Michaels riddere.

Lanternefesten.

En sen søndag eftermiddag først i november mødes vi. Først ser vi dukketeater, derefter går vi syngende med vores lysende lanterner til Lyngby Sø og hjem igen. Der får vi som regel besøg af den gamle vægter, som passer på vores børnehave, og hvis vi er heldige har han  sol-, måne- og stjernekawer med til os.

Adventsspiral

Lige omkring 1. søndag i advent får vi i adventsspiral. På gulvet i Eventyrhuset er lagt en stor spiral af gran og i midten brænder et stort lys. Vi går ind i spiralen en efter en og tænder vores eget lille lys og ud i fællesskabet igen og sætter det i spiralen.

Skt. Lucia

13. dec går de største børn i Lucia optog, først for forældrene og de mindre børn i børnehaven, så i Lille Stjernedal og til sidst på Kirsten Marie Bofællesskab. Forinden har vi bagt Lucia boller og pebernødder til at dele ud.

Julefesten

Den sidste dag før juleferien inviterer vi til krybbespil i haven Vi har øvet hele december på alle sange og replikker. Vi har bagt boller og småkager og trillet kugler til at byde på. Til sidst danser vi alle om juletræet i haven og synger en masse fine julesange og danser "Nu er det jul igen", rundt i hele børnehaven.

Fødselsdage

Når et barn har fødselsdag fortæller vi et særligt fødselsdags-eventyr for barnet i Eventyrhuset og barnet får en gave. Mor og far er med. Derefter deler barnet boller og frugt ud. De største børn inviterer os tit hjem til frokost og leg i deres hjem efter eventyret, og der er forældrekaffe og kage til sidst inden afhentning.